Om Hunsfos

Hunsfos Fabrikker er en tidligere papirfabrikk lokalisert på Hunsøya i Vennesla kommune, knappe 20 minutters kjøretur i bil fra Kristiansand sentrum eller Kristiansand Lufthavn, Kjevik.


Hele Vennesla har et forhold til Hunsfos Fabrikker. Gjennom 126 år var Hunsfos hjørnesteinsbedriften som skapte arbeidsplasser, store verdier og en sterk fagbevegelse i bygda. Hunsfos bidro til å forme Vennesla til et industrisamfunn, med nevedyktige, hardtarbeidende mennesker.


Hunsfos Fabrikker ble stiftet i 1886. Året etter startet produksjonen av papir. Over tid ble det foretatt store utbygginger, med blant annet en kraftstasjon som forsynte produksjonsanlegget med egen strøm.


I glansdagene på 1950-tallet jobbet det 1106 mennesker på Hunsfos. Det er vanskelig å finne en venndøl som ikke selv har jobbet, eller har noen i nær familie som har jobbet, på den tradisjonsrike papirfabrikken.


Oppturene var like mange som nedturene ved Hunsfos Fabrikker, og rundt årtusenskiftet ble det trangere tider. I 2004 ble deler av produksjonsanlegget stengt ned, og i 2011 – etter flere år med underskudd – gikk Hunsfos Fabrikker konkurs. 120 personer mistet jobben.


I 2012 ble Hunsfos kjøpt opp av en gruppe lokale investorer og gründere, som startet arbeidet med å transformere det gamle industriområdet til et moderne næringsområde. Underveis har man tatt vare på historikken, bygningsmassen og også kulturen på stedet, som har spilt en så viktig rolle i bygdas utvikling.


Til nå er 30.000 kvadratmeter av bygningsmassen rehabilitert, og Hunsfos næringspark har igjen gjort Hunsfos til et kraftsenter for verdiskaping i Vennesla – sentralt på Sørlandet.


Ønsker du å leie lokale? 


Ta kontakt med Trygve Aas

trygve@hunsfos.no

Fotografiene må ikke gjenbrukes uten skriftlig tillatelse fra Hunsfos Historielag.